Var går gränsen mellan yttrandefrihet och lagbrott?

Uppdaterad
Publicerad

Rätten att framföra sin åsikt är grundlagsskyddad i Sverige. En rättighet som man i andra länder kämpar för att få. Men det är en frihet under ansvar.

1:a maj i Boden i år, människor med olika åsikter utnyttjar sin rättighet att offentligt uttrycka tankar, åsikter och känslor. Polisen tog in stora mängder resurser för att klara läget.

Polisens uppgift är att upprätthålla den allmänna ordningen och när de beviljar demonstrationstillstånd så ser de på hur mycket störningar det blir för trafik, och risken för att någon skadas. 

Fria ordets dag Luleå

– Vi tittar inte på vilken typ av budskap det är, säger Thomas Sjöholm, gruppchef Rättstillämpning Nord.

– Vi tittar naturligtvis på vilken organisation som söker tillstånd för det blir en bedömning av vilka villkor vi ska ställa och vilka resurser vi måste sätta in sätta in. Det är klart att det är skillnad på om det är Nordiska motståndsrörelsen som ska gå i ett demonstrationståg jämfört med om det är PRO. 

Lagbrott inte tillåtet

Rätten till yttrandefrihet är stark, men du får inte begå lagbrott. Under själva demonstrationen håller Polisen koll på eventuella lagbrott.

Det är till exempel olagligt att bedriva hets mot folkgrupp, uttrycka missaktning för folkgrupp eller uppvigla till brott. Ofredande, skadegörelse, misshandel och förtal är andra brott.

Du får bua eller vända ryggen till men inte skräna eller blåsa visselpipor för att överrösta.

Samma regler på internet

– Internet är också verkligheten, säger Thomas Sjöholm. 

Thomas Sjöholm har själv utsatts på nätet på grund av sitt yrke. Han har bland annat utmålats som kriminell och har anklagats för att ha begått tjänstefel. Men som tjänsteman får man utstå mer än som privatperson

– Om det hade varit riktat mot mig som privatperson då hade det inte varit tillåtet. Då hade det mest troligt hamnat under förtal. 

20 brottsmisstankar vid 1:a maj i Boden

I Boden 1:a maj greps tre personer, varav en misstänkt för våld mot tjänsteman genom att slå en polis med en flagga på munnen så blodvite uppstod. Två greps för brott mot lagen om maskeringsförbud. 

Sju personer omhändertogs enligt 13 § polislagen eftersom de bedömdes störa den allmänna ordningen. Samtliga utgjorde motdemonstranter, enligt Thomas Sjöholm. 

Utöver detta upprättades omkring tio anmälningar om brott, bland annat hets mot folkgrupp gällande deltagare i Nordiska motståndsrörelsens demonstration och brott mot ordningslagen genom att ha anordnat allmän sammankomst utan föreskrivet tillstånd.

En lag att vara stolt över

– Det kan bli kontroversiellt ibland när vissa grupper demonstrerar. Samtidigt så har ju den andra sidan rätt att framföra sin åsikt, säger Thomas Sjöholm. Det här är en rättighet som vi är stolta över i Sverige. I många andra länder offrar man sina liv i kampen för att få den här rättigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fria ordets dag Luleå

Mer i ämnet