• Viktigt meddelande:

    Test: SVT testar viktigt meddelande till allmänheten.

Foto: TT (arkivfoto)

Nytt beslut av Region Norrbotten: Alla planerade operationer skjuts upp – akuta prioriteras

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 i Norrbotten gör att regionen nu ställer in viss planerad vård för att klara av situationen. Den nya inriktningen gäller från och med onsdag morgon.

Regionens krisledning fattade inriktningsbeslutet om prioriteringen av vården på grund av den snabba smittspridningen i länet just nu.

Syftet är att frigöra resurser för akut vård och covidvård.

Planerad vård skjuts upp

Beslutet är att all planerad vård i Norrbotten med medicinsk prioritet 3, vård av mindre akuta och kroniska sjukdomar och vård av lägre prioritet, skjuts successivt upp från och med onsdagen.

– Vi fattade beslutet under tisdagens möte med regionens krisledning och vi kommer att ompröva det varje vecka, inför veckan därpå, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson.

”Vi måste bromsa”

Chefsläkaren Pia Näsvall beklagar att krisledningen var tvunget att ta beslutet.

– Vi hade inte velat hamna i det här läget igen som i våras. Men vi måste göra så här så att vi verkligen kan ta hand om de som behöver akut vård. Vi hoppas att smittspridningen ska gå ned, men fram till dess måste vi bromsa viss annan vårdverksamhet.

Hon fortsätter:

– Det är ett otroligt ansträngt läge, speciellt på Sunderby sjukhus, och vi måste rigga organisationen så att vi klarar av det personellt, säger Pia Näsvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet