Världens bästa förare gör upp på havsbadet utanför Piteå: ”Isen hade glidit iväg”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin kommer den prestigefulla motorsportstävlingen Race Of Champions att köras på is och snö i Norrbotten och Piteå. Men det milda vädret är en utmaning för arrangörerna.

Tävlingen samlar några av världens bästa förare inom motorsport för att avgöra vem som är den bästa, avgörandet kommer til helgen den 5-6 februari  då SVT direktsänder tävlingen.

Race Of Champions har arrangerats i flera länder och världsdelar och lockar varje år miljontals tv-tittare och tiotusentals besökare. I år har pandemin satt begränsningar på antalet besökare, men arrangören utlovar ändå en folkfest med 5 000 besökare under de två dagarna.

– Det är som OS i motorsport, det är så mycket världsstjärna på plats, säger Fredrik Jonsson, president för Race of Champions som berättar att planen egentligen var att hålla evenemanget i Sydafrika, men på grund av pandemin föll istället valet på Sverige och Piteå. Ett beslut han inte ångrar.

Var inte förberedda

Men det mildra vädret ställer till det något.

– Vi har inte varit föreberedda på att det skulle vara så varmt som det varit de senaste två veckorna. I måndags då vi mätte hade vi 80 centimeter is här ute, men i tisdags var allt bara försvunnet och isen hade glidit iväg i Bottenviken. Men det finns inga problem, det finns bara lösningar, säger Fredrik Jonsson.

Pite havsbad och Race of Champions har skrivit ett femårigt avtal. Därmed kommer arrangemanget till Piteå varje år fram till och med 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.