Masstester av vårdpersonal väntar i Norrbotten enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt. Foto: SVT/Erica larsson

Masstester av vårdpersonal väntar i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten ska nu testa vårdpersonal om de smittats av covid-19.

– I första hand siktar vi på att testa vårdpersonal i hemtjänsten och på äldreboendena i länet. Det handlar om sereologiska tester för att veta om personer bär på antikroppar mot viruset, säger Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Fördel

Liknande tester har gjorts vid sjukhuset i Danderyd där 20 procent av personalen har antikroppar mot viruset och som SVT:s nyhetsprogram Aktuellt kunde berätta om igår kväll.

Coronaviruset i Norrbotten

-Det är en väldig fördel att veta om personal haft smittan. Det betyder att de kan arbeta med covid-19-smittade patienter, säger Anders Nystedt.

Immun

Om testerna visar att en person haft covid-19 kan man med största säkerhet räkna med att personen är immun och inte för smittan vidare.

-I nuläget räknar vi med att kunna testa flera hundra personer om dagen som arbetar i vården, säger Anders Nystedt. Och på sikt skulle det vara intressant att göra tester på befolkningen i stort.

Ladda ner SVT Nyheters app och få de senaste nyheterna om coronaläget i Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet