Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdplatsbristen vid Sunderby sjukhus gör att flera i personalen på akuten funderar på att säga upp sig. I klippet hör du regiondirektören Ulf Bergman om hur man ska komma till rätta med problemen. Foto: SVT

Vårdplatskrisen i Sunderbyn: ”Om ett halvår blir det bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Regionledningens åtgärder mot vårdplatskrisen får full effekt om ett halvår, eller tidigare än så.

Det handlar om höjda löner och införandet av en ny lättrekryterad vårdavdelning, men också om att det ska bli lättare för cheferna att nyanställa.

Regiondirektören Ulf Bergman håller med om kritiken mot situationen vid Sunderby sjukhus – vårdplatskris, personalflykt och patienter som drabbas av långa kötider och tvingas ligga i korridorer.

”Kan bli vite”

Dessutom hotas regionen av ett vite på tio miljoner kronor för just vårdplatsbristens effekter.

– Det kan bli så att vi drabbas av ett sådant vite, säger Ulf Bergman och fortsätter:

– Det vore inte kul om skattepengar skulle gå till att betala vite, men det viktigaste är ändå att vi löser den här mycket otillfredställande situationen, främst för patienterna, men även för personalen.

Regionledningen kommer att höja lönerna kraftigt i samband med årets löneöversyn och inrätta en ny vårdavdelning som det är lättare att rekrytera till.

”Det blir bättre”

Dessutom kommer vidareutbildningar till bristyrken få ekonomiskt stöd och så ska byråkratiska hinder för nyanställningar tas bort så att cheferna får ett större handlingsutrymme.

– Om ett halvår, eller tidigare än så, kommer våra åtgärder att få full effekt, och det kommer underlätta rekryteringarna. Jag tror att det här kan bli bättre, vi måste bara hjälpas åt för att klara den närmaste tiden, säger Ulf Bergman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.