Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vattenfalls Per Larsson spår att det kan bli allt vanligare med elpriser som varierar snabbt och mycket i norr. Foto: Randi Gitz/SVT

Varierande elpriser kan bli vanligare i norr när vätgasproduktion kräver el

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckans skenande elpriser i norr nådde sin peak i måndags och har nu lugnat sig lite, även om de inte är nere på normala priser. Det kan dock bli allt vanligare med ett pris som varierar snabbt och mycket, tror Per Larsson i produktionsledningen på Vattenfall.

I dag, torsdag 2 december, har priset återigen gått uppåt till  1,52kr /kWh. Detta trots att Vattenfall sedan några dagar börjat släppa på vattenflödet i älvarna igen.

Tre älvar samtidigt

Vattenfall förklarar den markanta ökningen av elpriset den senaste veckan med att tre älvar skulle frysa samtidigt. Det här är något Vattenfall gör varje år: man stryper vattenflödet vid kraftverksdammarna ovanför kraftverken för att isarna ska växa till sig. Skillnaden i år var att Umeälven, Skellefteälven och Luleälv ströps samtidigt.

– Det gör man för att man vill få stabila produktionsförutsättningar resten av vintern, säger Per Larsson på Vattenfall och den som är ansvarig för produktionsledningen för vatten och kärnkraft i Norden.

– Om vi får kapacitet och stabil vattenkraftsproduktion så kommer det dämpa priset, men vi är en del av den nordiska elmarknaden och vad som händer där påverkar också och samtidigt har det blåst väldigt lite, säger Per Larsson.

Framtiden mindre stabil

De fossilfria industrisatsningar som görs i norr baseras mycket på vätgasproduktion med hjälp av elektricitet. Det kommer ju att innebära att efterfrågan på el i norr ökar markant. Och efterfrågan brukar ju vara en prisdrivande faktor. I videon svarar Per Larsson på vad han tror om elpriserna i norr i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer