Flera rekord har slagits i norra Sverige under söndagens värmebölja. Foto: TT.

Värmerekord i norra Sverige har krossats

Uppdaterad
Publicerad

Idag krossas värmerekorden i norra Sverige på löpande band. Det tidigare oktober-rekordet var på 19 grader. Nu har en ny toppnotering gjorts i Älvsbyn – på 21,6 grader.

– Det har aldrig varit så varmt förut, säger Deana Bajic.

Idag drog värmen in över norra Sverige – och precis som förutspått har det slagits nya värmerekord lite överallt. Aldrig tidigare har Västerbotten och Norrbotten har noteringar på över 20 grader i oktober.

Det tidigare rekordet är 19 grader, som uppmätts i Piteå. Idag noterades 21,6 grader i Älvsbyn i Norrbotten, vilket är nytt rekord för norra Sverige.

– Det här är väldigt ovanligt, speciellt när det gäller norra Sverige, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT.

”Det bara blev varmt”

Även i Västerbotten har rekord slagits. I Lycksele var det 21, 4 grader varmt klockan 15 på söndagen. Inte heller där har det varit över 20 grader tidigare i oktober.

Varför är det så varmt?

– Det blev bara varmt! Det händer lite då och då, men det har aldrig varit så varmt i norra Sverige så sent i oktober, säger Deana Bajic och fortsätter:

– Det har blåst varma sydliga vindar. Igår kulminerade värmen i södra Sverige och nu har det spridit sig norrut. Det är klart och soligt i stora delar av landet. Solen i sig ger inte jättemycket värme, det handlar framförallt om varmluft.

SVT:s meteorolog Deana Bajic. Foto: SVT.

Åtta grader och regn väntar

Även i södra Norrland har det varit galna temperaturer – men inga rekord. I Delsbo och Torpshammar uppmättes 21, 7 grader. I Västernorrland var det varmast i Junsele med 21,6 grader och i Jämtland uppmättes 21,1 i Krångede. Rekordet för södra Norrland är 22,6 grader. Det uppmättes i Gävle den 4 oktober 1973.

Men glädjen över värmen är kortvarig. Imorgon väntas regn och omkring 8 grader varmt.

– Det är snabba svängar. Idag är det 21 grader och sol, imorgon regn och kallt. Passa på att njuta idag, säger SVT-meteorologen.

Här kan du läsa den senaste prognosen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.