Per Stenborg, meteorolog på SVT, har analyserat väderåret för norra delarna av landet. Han ser tydligt att vintrarna blir allt mildare. Foto: SVT

SVT:s meteorolog om den varma vintern: ”Trenden snabbast i norr”

Publicerad

Väderåret 2020 går mot flera nya värmerekord för norra delarna av landet. Klimatförändringarna märks tydligt och på många håll har temperaturen legat flera grader över det normala.

– Vintern blir varmare och varmare och trenden är snabbast i norr, säger SVT:s meteorlog Per Stenborg.

Han menar att varmare vintrar kommer bli allt mer vanligt och att snön redan nu byts mot regn på många håll i norra delarna av landet.

– Kusttrakterna kommer få mer regn och snöfattigare vintrar. Men vi får inte glömma att vädret kan variera enormt mycket från år till år.

Vad får det för konsekvenser?

– Det finns för- och nackdelar naturligtvis. Många är jätteglada att den rejäla kylan vintertid inte blir lika långvarig och kraftig som tidigare. Och växtsäsongen blir längre på sommaren.

Mer översvämningar att vänta

– Men det finns nackdelar. Om det blir regn istället för snö kan vi få mer översvämningar. Den trenden ser vi redan nu på sommarhalvåret, att det kommer kraftiga skurar som ger lokala översvämningar. Systemen är inte byggda för att ta emot så mycket regn, säger Stenborg.

Han säger också att Norrland kommer att få liknande problem som södra Sverige när det gäller halkan.

– Vi har märkt att det pendlar mer mellan plus- och minusgrader. Ofta ligger temperaturen kring nollan på vintern. När det pendlar så fryser och smälter det om vartannat och Norrland kommer få jättemycket mer halka, som i södra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.