Foto: SVT/Johan Nilsson, TT

Supervärme väntar i norra Sverige – kan bli 30 grader

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarhelgen har varit omtalad för solen och värmen. Men nu får norra Sverige ännu varmare temperaturer.

 – På flera håll kan det bli över 30 grader, och värmen ser ut att stanna flera dagar i rad, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic. 

Redan under måndagen ser Norrbotten ut att få 30 grader eller mer. På tisdagen och onsdagen är det Västernorrlands och Jämtlands tur att få de allra högsta temperaturerna. 

– Det är svårt att säga exakt var det blir varmast. Men det kommer att vara varmt i hela norra Sverige, säger säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Möjlig värmevarning väntar

SMHI har gått ut med ett meddelande om höga temperaturer, eftersom maxtemperaturen väntas ligga på mellan 26 och 30 grader under tre dagar i rad. Meddelandet gäller allmänt från tisdag för Norrbottens län, Västerbottens län, Västernorrlands län, Värmlands län och Jämtlands län, fjällområdena undantagna. 

Väntas temperaturer på över 30 grader i tre dagar i rad, så går SMHI ut med en varning. 

– Det är mycket möjligt att det kommer en sådan varning i veckan, säger Deana Bajic.

Normalt ligger temperaturerna runt 15-20 grader i norr så här års.

– 30 grader är inte normalt väder, men det är ändå inte ovanligt. Och det blir allt vanligare med tiden, på grund av klimatförändringarna, säger Deana Bajic.

Värmen kommer även till södra Sverige

Värmen ser ut att parkera i norr under nästan hela kommande vecka. Samtidigt får södra Sverige svalare med en del skurar och åska under söndagen och måndagen. Men också södra Sverige kommer att få smaka på supervärmen. 

– Från onsdag väntas 30 grader även i Svealand, säger Deana Bajic. 

SMHI:s meddelande om höga temperaturer

Maximal dygnstemperatur på minst 26 grader upp till 30 grader, tre dagar i rad. Innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

Om prognosen ändras till en maximal dygnstemperatur som når minst 30 grader under minst tre dagar i följd uppdateras meddelandet till en varning.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.