Om Vattenfalls planer går igenom ska 373 vindkraftverk byggas i Storlandet i Norrbotten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vattenfall planerar 373 vindkraftverk i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall bjuder i dagarna in lokala intressenter i Norrbotten till samråd om den planerade vindkraftsparken Storlandet. Fullt utbyggd handlar det om 373 turbiner som skulle ge en årsproduktion på cirka nio terawattimmar.

– Här finns en möjlighet att med vindkraft, snabbt och effektivt, få fram ny energi redan detta decennium, säger Daniel Gustafsson, chef för Vattenfalls projektutveckling för landbaserad vindkraft, i ett pressmeddelande.

Storlandet sträcker sig över kommunerna Boden och Gällivare och har tidigare möts av kritik från Gällivare skogssameby.

– Vi ser fram emot att dra igång den bredare dialogen kring Storlandet. Det finns ett stort intresse. Genom att koncentrera fler vindturbiner på den förutbestämda markytan kan vi dessutom se till att vara så yteffektiva som möjligt, säger Gustafsson vidare.

Ett ökat behov av el

De stora industrisatsningar som just nu planeras i  Norrbotten lockar Vattenfall att satsa.

– Om sex-sju år behöver mer elproduktion tas i drift även i Norrbotten och där skulle Storlandet vara en stor tillgång, säger Mikael Nordlander, utvecklingschef för Vattenfalls industrisamarbeten.

Storlandet:

  • Storlandet är belägen i Boden och Gällivare kommuner. Största markägaren är Sveaskog.
  • För att utnyttja marken optimalt föreslås Storlandet bestå av upp till 373 turbiner, vilket innebär en att anläggningen fullt utbyggd skulle ha en effekt om 2,6 GW samt en årsproduktion om cirka 9 TWh.
  • Storlandet kan vara i drift före 2030.

Källa Vattenfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.