Foto: MAF Arkitektkontor

Vattenfallshuset ser ut att bli största valfrågan i Jokkmokk – igen

Publicerad

Jokkmokks kommunfullmäktige har i veckan beslutat att skjuta på frågan om ett Vattenfallshus till 2023. Det betyder att den omdiskuterade mångmiljonsatsningen kan bli den stora lokala valfrågan – igen.

Det var under våren 2018 som frågan blev aktuell och upplägget var att kommunen skulle bygga och bekosta ett kontorshus åt Vatenfall som skulle betala hyra i 18 år.

Men trots beslut om en avsiktsförklaring om ett bantat bygge, som skulle kosta 93 och inte 112 miljoner kronor som det var sagt från början –  har inte mycket hänt.

En stor valfråga – igen

Och nu har kommunfullmäktige beslutat att budgetmässigt skjuta fram frågan till 2023.

Därför kan Vattenfallshuset, som var det lokala valets stora fråga i Jokkmokk 2018, bli det igen fyra år senare.

– Det verkar som om att det blir så. Det ser ut om om det är en lång väg fram till en lösning och inte blir det lättare eftersom koncernen behöver större ytor och inte mindre när tio personer från driftscentralen i Vuollerim ska flyttas till Jokkmokk, säger gruppledare Roland Boman (FJK) och fortsätter:

– Varför ska Jokkmokks kommun agera riskkapitalbolag åt statliga Vattenfall?

Hotas av miljonkostnad

Om de ansvariga i kommunledningen väljer att inte bygga Vattenfallshuset så kommer de att tvingas betala en miljon kronor, lågt räknat, i upparbetade kostnader i projektet. En uppgörelse som ingår i den beslutade avsiktsförklaringen.

– Det är riktigt att det står så, men vi får väl hoppas att samarbetet inte kommer att avslutas, utan att vi går vidare på ett sätt som vi båda parter är nöjda med. Vi måste nu ha en dialog med Vattenfall för att få en bättre bild av deras faktiska behov, om det har förändrats eller inte, säger kommunchefen Monika Lundkvist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.