Julia Hjalmarsson är en av de boende på Lulnäset.

Proverna i Lulnäset är klara

Uppdaterad
Publicerad

Analyserna av vattenproverna på Lulnäset är klara och ikväll ska de bofasta och sommarstugeägarna i området få veta resultatet.

Det var i slutet av augusti som Försvarsmakten avrådde de som har hus och sommarstugor i Lulnäset  från att både dricka  vattnet och använda det i matlagning.  Försvarsmakten hade hittat spår av PFAS – perflourerande ämnen – vid ett vattenprov i Lulnäsuddens gemensamma vattentäkt och sedan dess har det även blivit aktuellt att ta prover i de privata brunnarna.

– Vi vet att vi ska få besked om hur det ser ut för de privata brunnarna och vi hoppas att få svar på hur  vattensituationen ska lösas på ett bra sätt. Men ännu har vi inte fått några ledtrådar på hur det ska gå till, säger Julia Hjalmarsson, som är en av de bofasta på Lulnäset.

Giftigt dricksvatten i Lulnäset

Läkare och jurist på plats

Tillsammans med de andra berörda kommer Julia Hjalmarsson att bland annat få information av juristen Folke Borgh, vid Försvarsmaktens miljöprövningsenhet och Karl Forsell överläkare vid arbets- och miljömedicin vid  Västerbottens landsting.

I morgon, onsdag, ska media informeras om resultatet av vattenproverna.

– De som är direkt berörda av vattenproverna ska få veta resultatet först, så vi berättar inget till media i förväg. Det är samma princip som mellan läkare och patient  – de ska få informationen först, säger Karl Forsell.

Oro och krångel

– Den enda hållbara lösningen är att det grävs för kommunalt vatten, men det kommer att bli svårt att nå dit. Försvarsmakten vill överhuvudtaget inte ha några boenden på Lulnäset, säger Julia Hjalmarsson.

Som småbarnsmamma är hon mycket orolig sedan hon fick veta att PFAS läckt ut i det gemensamma dricksvattnet från gamla brandsläckningsövningar på F21-området.

– Livet har blivit mycket krångligare när vi inte har drickbart vatten i kranarna. Men värre är att tänka på hur mina barn kan ha påverkats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftigt dricksvatten i Lulnäset

Mer i ämnet