Åsa Persson är sjuksköterska på Sunderby sjukhus, hon är inte förvånad över att man tvingas stänga vårdplatser. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

”Vi har kommit till en gräns där vi helt enkelt inte orkar längre”

Publicerad

Beskedet att Sunderby sjukhus tvingas minska antalet vårdplatser i helgen kommer inte som någon överraskning för personalen.

Akut brist på sjuksköterskor gör att sju av sjutton vårdplatser på hjärtavdelningen på Sunderby sjukhus stängs under under den kommande helgen.

Åsa Person är en av sjuksköterskorna på hjärtavdelningen på Sunderby sjukhus. Hon har arbetat som sjuksköterska i 40 år och på Sunderby sjukhus sedan 1997. Och för henne kom beskedet om att avdelningen tvingas minska antalet vårdplatser under helgen från 17 till 10 platser inte som en överraskning.

– Jag är inte förvånad eftersom vi har förlorat sex stycken sjuksköterskor och även vår chef. Vi har haft det ganska kämpigt en längre tid. Personalen på avdelningen är oerhört lojala och ställer alltid upp, men nu har vi kommit till en gräns där vi helt enkelt inte orkar längre, säger Åsa Persson, sjuksköterska.

”Det är idiotiskt”

För drygt en månad sedan införde Region Norrbotten totalstopp för inhyrda grundutbildade sjuksköterskor. Men enligt sjukvårdspartiets Kenneth Backgård så det här ändras

– Det är patientsäkerheten som ska gå först, vi ska bedriva en säker hälso och sjukvård. Skulle ett stopp på något sätt innebära att man äventyrar det, då är det inte aktuellt. Ett idiotstopp är ju precis vad det låter som, idiotiskt, säger Kenneth Backgård, tillträdande regionråd (SJVP).

Hyrstoppet spelar in

Enligt Vårdförbundet i Norrbotten är hyrstoppet något som kan spela in vad gäller helgens neddragning av vårdplatser, men att det i grunden handlar det om för få anställda.

– Vi håller vårdplatser stängda månad in och månad ut. Men jag skulle inte vilja säga att det inte riktigt är brist på sjuksköterskor, utan det handlar om att det är brist på bra villkor för våra medlemmar ute i verksamheterna. Hade vi haft fler heltidsarbetande som orkar jobba heltid hade situationen varit annorlunda, säger Camilla Eriksson Sundberg, ordförande Vårdförbundet Norrbotten.

Kenneth Backgård (SJVP):

– Jag hoppas att de 50 miljoner kronorna som vi beslutat om ska fördelas på sköterskorna och komma till pass så fort som möjligt, så att vi kan komma till bukt med en del av oproblematiken, säger Backgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer