Akut personalbrist gör att Sunderby sjukhus tvingas göra en tillfällig stänga sju av sina sjutton vårdplatser på avdelning 46 de närmsta dagarna. Foto: SVT

Akut personalbrist på Sunderby sjukhus – tvingas stänga vårdplatser

Publicerad

Akut personalbrist gör att Sunderby sjukhus tvingas göra en tillfällig stänga sju av sina sjutton vårdplatser på avdelning 46 de närmsta dagarna.

Anledningen till att man tillfälligt tvingas dra ned på antalet vårdplatser är att man har brist på sjuksköterskor på natten. Vid 16-tiden på torsdagen stod det klart att avdelning 46, hjärtavdelningen på Sunderby sjukhus, över helgen tvingas minska antalet platser från 17 till 10 stycken. Vilket motsvarar de platser sjukhuset vrukar ha öppna under sommaren.

– Jag fick just veta att vi inte lyckats den akuta bristen på nattpersonal här på hjärtavdelningen. Vi behöver därför dra ner på sju vårdplatser under helgen, vilket ju förstås är olyckligt, med tanke på att det redan nu är brist på vårdplatser, säger Kristina Myhr Eriksson, närsjukvårdschef Luleå-Boden.

Planerade operationer kan skjutas upp

Nu diskuteras det om man ska skjuta upp ett antal planerade operationer som inte är akuta, för att de som kommer in på akutmottagningen inte ska bli utan sjuksängar.

– Det finns helt enkelt inte vårdplatser för de patienterna. Det är en olycklig och väldigt ansträngd situation för exempelvis akutmottagningen. När man har överbeläggning på alla avdelningar så är det ju svårt att hitta sängar till de som kommer in på akutmottagningen.

Lång väntetid på akuten

Personalbristen beror till stor del på att man har svårt att rekrytera egna sjuksköterskor, och få dem att stanna kvar.

– Vi har hela tiden rekryterat sjuksköterskor som går ut utbildningen och vill jobba inom sjukhusvården. Men i och med bristsituationen kan ansvaret för sköterskorna bli tungt och arbetsmiljön kan upplevas som dålig.

Tror du att ni klarar helgen?

– Ja, vi har varit i sådana här situationer förut och det är klart att vi alltid klarar av det då man får planera och göra prioriteringar. Men det kommer med ganska stor säkerhet att bli långa väntetider på akutmottagningen.

– Till veckan kommer man kunna öppna igen, så som det ser ut i dag är det en tillfällig avstängning, säger Kristina Myhr Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hyrstopp i Region Norrbotten

Mer i ämnet