Sorgen efter människans bästa vän – har 15 döda hundar i köket

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Louise och Tony Hedenstedt driver en kennel på sin gård hemma i Lillpite med sju vuxna collie hundar och tre valpar på fem veckor.

Passionen för hundar föddes tidigt och kärleken till rasen collie. Kenneln startade dom för sexton år sedan och det har blivit en hel del valpar genom åren.

Det är viktigt för dom att kunna minnas alla sina hundar så därför samlar dom alla hundars aska i urnor hemma i huset. Det har hunnit bli femton stycken urnor vid det här laget och dom pryder skåpet i köket.

Det är ingen fabrik

– Vi föder upp valpar i hemmiljö. Vi har ingen valpfabrik utan hundar är vår stora hobby, säger Tony Hedenstedt

– Första hunden dog 2003 och den sista fick vi ta bort i december förra året, det var sexåriga tiken Moa som fick problem med sin tass och inte gick att rädda. Det känns alltid tungt när man måste ta ett beslut att avliva sin hund, säger Ann-Louise Hedenstedt.

”Hundarna är som mina barn”

Hundarna betyder mycket för paret Hedenstedt

– Vi har många vänner som också kremerar sina hundar fast det handlar om en till två urnor, säger Ann-Louise Hedenstedt.

– Vår första kull fick vi 2001 och sen har det varit några kullar i omlott, nu har vi en kull och väntar en till förhoppningsvis, säger Ann-Louise Hedenstedt.

– De är som mina barn, säger Ann-Louise Hedenstedt med sorg i rösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.