Jonas Gustavsson, vd på ÅF, vill se fler kvinnor som ingenjörer.

VD på konsultjätte – ”Tjejerna har en större helhetsbild”

Uppdaterad
Publicerad

Hur får man fler unga – och inte minst tjejer – att välja civilingenjörsyrket? Den frågan försökte Årets alumn vid Luleå tekniska universitet få svar på när han i veckan besökte Luleå för att ta emot sin utmärkelse.

Idag är Jonas Gustavsson koncernchef och vd för teknikföretaget ÅF. För 24 år sedan tog han sin civilingenjörsexamen vid Luleå tekniska universitet. Nu är han tillbaka för att ta emot utmärkelsen Årets alumn, som varje år delas ut till tidigare studenter som haft stor framgång i sitt yrkesliv.

– När skulle komma och ta emot det här priset ville jag också träffa en grupp kvinnliga studenter för att lyssna på vad det är som gör att de väljer att plugga till ingenjör, berättar Jonas Gustavsson.

”De är mer medvetna”

Nu sitter han och diskuterar ingenjörsrollen med sex kvinnliga civilingenjörsstudenter över en bit mat på en gammal Norrbottensgård som ligger i direkt anslutning till universitetet.

– När jag lyssnar på de här tjejerna så har de en mycket större helhetsbild, och är mer medvetna, än vad vi var på vår tid, säger Jonas Gustavsson.

”De stora samhällsfrågorna löses av ingenjörer”

Jonas Gustavsson trycker på hur viktigt det är att få fler unga och inte minst kvinnor att utbilda sig inom teknikyrken.

– De stora samhällsfrågorna vi har idag ska ju lösas av ingenjörer. Det handlar om klimatet, urbanisering och naturresurser, säger Jonas Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.