Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmen är en stark bevisning menar åklagaren Anna Väppling. I klippet hör du väktarens advokat uttala sig om bevisningen. Foto: Polisens förundersökning, Filip Hannu/SVT

Vill att vakt i Luleå får fängelse för grov misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En viktig detalj som staten nekade att utreda kan vara avgörande i målet där en vakt åtalats för grov misshandel av en snattare. Åklagaren å sin sida menar att filmen är stark bevisning och vill se två års fängelse.

Under onsdagen avslutades rättegången mot den vakt som åtalats för grov misshandel av en man som snattat en glass på en matbutik i Luleå.

Åklagaren yrkade på minst två års fängelse då hon menar att snattaren utsatts för livsfarligt våld.

– Att utsättas för en bröstkorgskompression är väldigt farligt. Vi vet erfarenhetsmässigt att det kan ha dödlig utgång, säger åklagare Anna Väppling.

Ändrade anklagelsen

Det var i tre olika led som åklagaren menar att vakten utsatte snattaren för grov misshandel: Först genom strypgrepp bakifrån, sedan genom att bryta i handleden och slutligen med ett knä över ryggen.

Men när sista dagen skulle inledas drog åklagaren tillbaka en av punkterna, nämligen den med handleden. Försvaret menar att det var på grund av att åklagarens extra expertvittne sagt att det är exakt så man ska göra.

Detaljen som inte utreddes

Både i förhör och under rättegången beskrev offret hur han känt dödsångest och att kroppen reagerat då han inte fick luft.

En detalj som skulle göra den kroppsliga reaktionen omöjlig utreddes aldrig då åklagaren avslog försvarets begäran.

Under rättegången däremot kom den uppgiften på tal igen vilket kan få stor betydelse.

I klippet hör du väktarens advokat Johan Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.