Män samtalar om ämnen som få män vågar eller vill prata om. Foto: SVT

Vill få män att våga prata

Uppdaterad
Publicerad

Med samtalet som metod vill författarna bakom boken ”Allt vi inte pratar om” få män att våga och vilja ta sig an ämnen som de flesta funderar över, men kanske inte pratar om. Under onsdagen hölls en föreläsning och panelsamtal.

I rampljuset på en scen i Luleå pratade på onsdagen fem män om sådant som män har svårt att prata om. Ämnen som kärlek, skörhet, sex och vänskap avhandlades ärligt och öppet.

Bakom eventet står Studiefrämjandet i samverkan med Rättighetscentrum Norrbotten och föreningen Män Luleå. På plats för att prata om boken Allt vi inte får prata om är en av för författarna, Thor Rutgersson. Tillsammans med Ida Östensson skrev han boken som utgår från schablonbilden av modiga män som klarar det mesta på egen hand.

– Det handlar om saker som ego, skörhet, det handlar om kärlek och vänskap och det handlar om sex, säger författaren Thor Rutgersson.

Dagens panelsamtal kring boken var ett avstamp till en fortsatt studiecirkel som ska avhandla alla kapitel och förhoppningen från arrangören MÄN Luleå är att det här ska nå fler.

– Vi började ju med så kallade killmiddagar och där kom det med några som vi aldrig träffat innan i Luleå, men det är liksom lite ”preaching to the choir”. De som kommer är ju de som redan är insatta. Det svåra är att nå dem som skulle behöva det som mest, säger Anders Finnberg från MÄN Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.