Viltstängslet efter malmbanan nästan helt snötäckt Foto: Stefan Karlsson, Sameradion & SVT Sápmi

Viltstängslet försvinner i rekordsnön – djuren hamnar på fel sida

Uppdaterad
Publicerad

Viltstängslet efter malmbanan i Norrbotten är nästan helt täckt av enorma snömängder. Genom samråd har Trafikverket och samebyarna i området hittat åtgärder för att rusta viltstängslet innan renarna ska passera området.

I Laevas sameby i Kiruna kommun försöker man att höja och reparera viltstängslerna som ligger gömd under snön, rapporterar Sameradion och Oddasat. Anledningen är att renar och vilt riskerar att hamna på järnvägarna på grund av att stängslerna på många ställen nästan är översnöade.

Vill se nya stängsel

I Kiruna kommun har det snöat så mycket 2019/2020 att nytt snörekord slagits på 325 centimeter. De renägare som just nu jobbar med att fixa viltstängslerna i Laevas sameby säger att det behövs nya stängsel i framtiden.

– Man måste göra nytt stängsel längs Svappavaara-banan, den är 50 år gammal. Det är så mycket trafik här, säger Hans Göran Partapuoli till Sameradion och Oddasat.

Trafikverket och samebyarna i området har i samråd hittat åtgärder för att rusta viltstängslet.

– Det görs mycket under barmarksperioden, vi har många aktiviteter men det är en stor anläggning, långa sträckor och vissa sträckor är ganska gamla, säger Roger Nilsson, enhetschef Underhåll, Trafikverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet