Tornet som står kvar efter haveriet. Foto: Jonas Holmbom/privat

Vindkraftverk i Piteå skenade och rasade efter haveri

Uppdaterad
Publicerad

Maskinhuset av ett vindkraftverk rasade på måndagsmorgon vid Ersträsk utanför Piteå. – Allting är avspärrat och ingen kom till skada, säger Pamela Lundin, Sverigechef vid Enercon.

Det stora vindkraftverket gick upp i dubbel rotorhastighet redan under lördagen, men trots upptäckten lyckades inte serviceteamet få stopp på maskinhuset, vilket Piteå Tidningen var först med att rapportera om.

– Vi avgränsade platsen omedelbart och ringde in Securitas i Piteå som kunde avspärra området dygnet runt.

Maskinhuset i vindkraftverket rasade på måndagen

På söndagen och måndagen började det dock att blåsa ännu mer. Enligt Pamela Lundin, Sverigechef vid Enercon, gjorde man på måndagen en bedömning på hur man skulle plocka ner maskinhuset under ordnade former.

– Men vid niotiden på måndagsmorgonen föll maskinhuset ner. Men allting var då avspärrat och ingen kom till skada. Så det skedde under så kontrollerade former som någonting sådant här kan ske.

Företaget: Ingen risk att det sker igen

Företaget väntar nu på en grupp experter från Tyskland som ska ta reda på varför vindkraftverket havererade.

Hur vet ni att det inte sker igen?

– Tillverkarens bedömning är att det inte finns någon risk för det. Det är de initiala slutsatserna som gjorts men en ytterligare utredning kommer att ge svar.

Så tillverkarna menar att det var en engångshändelse?

– Det finns många vindkraftverk av samma typ av system. Så vitt jag vet har det här aldrig skett tidigare, säger Pamela Lundin, Sverigechef vid Enercon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.