Flera poliser på plats i Örebro tingsrätt när ytterligare två män begärs häktade för inblandning i dubbelmordet i Vivalla. Foto: Johan Pisoni/SVT

15-årig pojke och 31-årig gängledare häktade efter dödsskjutning i Vivalla

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke häktades under lördagsförmiddagen på sannolika skäl misstänkt för mord efter tisdagens dubbelmord i Vivalla. Strax därefter häktades ytterligare en person, då en 31-årig man som även han misstänks för inblandning i händelsen.

31-åringen har pekats ut som ledare för ett av de två gäng som under lång tid haft en konflikt med varandra.

Han är dömd för flera brott och har suttit häktad misstänkt för att ha anstiftat skjutningen i Markbacken i Örebro för två år sedan, då en annan 31-årig man blev skjuten i huvudet.

Männen häktas på sannolika skäl misstänkta för mord, vilket är den högre misstankegraden.

Nekas kontakt med omvärlden

15-åringens advokat säger att han ska överlägga rättens beslutet med sin klient innan han avgör om beslutet om häktning ska överklagas eller inte.

– Eftersom åklagaren har gett min klient restriktioner så blir han väldigt utsatt, säger Peter Eklund med hänvisning till att 15-åringen delvis kommer nekas kontakt med omvärlden.

15-åringen agerade lugnt och tystlåtet i rättssalen. När rätten frågade honom om han förstått varför han häktas, svarade tonåringen kort:

– Ja, tack.

Ovanligt att unga häktas

Att misstänkta som är 15 år gamla häktas är ovanligt.

– Det krävs synnerliga skäl att häkta personer som är under 18 år, och i det här fallet har vi bedömt att sådana skäl föreligger, säger Karl Magnus Sjögren som är rådman vid Örebro tingsrätt.

Nu har åklagaren två veckor på sig att väcka åtal mot männen, alternativt begära en omhäktning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet