Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omläggningstakten för vattenledningsnätet ligger idag på 200 år. Foto: Jesper Mattsson /SVT

200 år för att byta läckande ledningar

Uppdaterad
Publicerad

I dagens takt skulle det ta 200 år att byta ut vattenledningsnätet i Örebro. Men nu ska kommunen öka förnyelsetakten.

– Vi har ökat takten lite. Vi inser att det är dyrare och sämre med läckorna. Då får vi ta den där extra kostnaden och byta lite tidigare än vad vi kanske skulle ha gjort annars, säger Björn Sundin (S).

Enligt en intern revisonsrapport gjord av revisionsbyrån KPMG som granskade kommunens VA-verksamhet i slutet på förra året låg omläggningstakten då på 200 år.

I rapporten råddes kommunen att fördubbla budgeten för investeringar till förnyelsearbetet. Från 21 miljoner kronor till 45 miljoner kronor per år.

SVT Play: Se hela inslaget här

– Bedömningen är att man ligger på ungefär rätt nivå. Går man tillbaka fem till tio år var vi försiktiga och väntade väldigt länge. Nu är vi lite mer på och byter tidigare och det tror jag är klokt och rätt att göra, men samtidigt är det brist på resurser och vi rekryterar just nu VA-ingenjörer utomlands för det är svårt att hitta med rätt kompetens, säger Björn Sundin.

Höjt takten

Nu har kommunen beslutat att öka förnyelsetakten och i början av året genomfördes dessutom en höjning av VA-taxan.

– I slutet på förra året sa kommunen ja till att successivt öka förnyelsetakten. Idag ligger det på ungefär 27 miljoner kronor och inom en fem årsperiod ska vi upp till 47 miljoner kronor, säger Leif Rehnberg, VA-chef vid kommunen.

Satsats för lite

Sara Richert (MP) är kommunalråd i Örebro kommun och hon menar att det under många år satsats för lite på ledningsnätet.

– Vi har inte tagit hand om det här ledningsnätet som vi borde ha gjort under väldigt många år och det är väldigt tråkigt med tanke just nu när vi har sådan vattenbrist. Nu måste vi alla hjälpas åt och se att vi måste prioritera resurser i kommunen för att faktiskt fixa det här ledningsnätet också. Vi behöver snäppa upp takten på underhållet ganska rejält nu framöver, säger hon.

Foto: Miljöpartiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.