Eleverna får ta på sig skoskydd när de ska in och hämta sina saker, för att inte få med sig sot ut ur lokalerna. Foto: Beatrice Emmerik/Malin Gotlin

Hundratals elever kommer behöva andra lokaler efter branden på Virginska gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Efter torsdagens brand på Virginska gymnasiet får eleverna stanna hemma under fredagen. Gymnasieledningen har haft krismöte för att försöka lösa undervisningen när flera hundra elever inte kan vara i skolans lokaler.

Under fredagsförmiddagen hade gymnasieledningen i Örebro kommun en pressträff med anledning av torsdagens brand. Skolan fick utrymmas när en brand på en toalett orsakade kraftig rökutveckling.

”Oerhört allvarligt”

Mokthar Bennis som är gymnasiechef i Örebro kommun kommenterar branden.

– Det är 1 400 personer som rör sig i skolan, så det är oerhört allvarligt, säger han.

På fredagsmorgonen fick eleverna komma till skolan för att hämta saker de behöver i undervisningen, som under fredagen hölls på distans.

Inte igång efter helgen

Under morgonen hölls ett krismöte. Ledningen ska titta på andra alternativ för att få det att funka med undervisningen. Ledningen har tagit beslut om att undervisningen inte kan fortsätta på måndagen.

– Elen är inte igång och vi kommer inte kunna tillhandahålla maten. Det finns en rad saker som är osäkra och som vi behöver klargöra innan vi kan få eleverna på plats, säger Mokthar Bennis.

Externa lokaler behövs

Runt 200 elever kommer behöva gå i andra lokaler och det har man inte löst ännu.

– Det beror på hur mycket av våning fyra och fem som vi kommer återta. Det blir avgörande för hur många elever vi kommer behöva hitta lösningar till, säger Mokthar Bennis.

Polisen har upprättat en anmälan, och rubricerar händelsen som mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.