Martin Seger som är VD för El-kretsen och Jörgen Skon som är säkerhetschef för Karlskoga kommun berättar om de akutåtgärder som måste göras med batteriavfallet i Karlskoga. Foto: Johannes Weckström / SVT

2 000 ton batteriavfall ska flyttas innan vintern

Uppdaterad
Publicerad

Historien fortsätter kring batteriskandalen. Nu handlar det om flera tusentals ton batteriavfall som måste bort från det konkurssatta företagets mark. El-kretsen ska ta sin del vilket motsvarar 2 000 ton och sedan återstår omkring 8-10 tusen ton batteriavfall som också ska bort.

Martin Seger som är vd för El-kretsen menar att de kommer ta hand om sin del av det som blivit batteriavfall vilket motsvarar 2 000 ton. Men trots att det låter mycket är det en ganska liten del utav det som är kvar som Karlskoga kommun istället måste ta hand om genom ett annat företag.

– El-kretsen tar ju bara hand om den delen av avfallet. Den större mängden måste vi inventera för att titta på vilka bolag som skickat hit det här och vilka bolag vi kan ställa anspråk på för att ta hand om resten av avfallet, säger Jörgen Skog som är säkerhetschef för Karlskoga kommun.

Ett akutläge

Avfallet flyttas av flera anledningar. En är att säckarna där batteriavfallet ligger i läcker, det finns därför risk att avfallet kan läcka till omkringliggande mark och i värsta fall grundvattnet.  Avfallet ska vara borta innan vintern därefter ska det skickas till en plats i Skaraborg under vintertiden sedan ska det tas hand om utav ansvariga företag.

Hör El-kretsen och Karlskoga kommun berätta vad som kommer göras från vardera part.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.