Foto: SVT

23-åring döms till livstidsstraff för Vivallamord

Uppdaterad
Publicerad

Örebro tingsrätt dömde i dag en 23-årig man till livstids fängelse för mord, mordförsök och vållande till kroppsskada. Rätten anser att han i somras sköt ihjäl en man och skottskadade två andra i stadsdelen Vivalla utanför Örebro.

Ytterligare två personer var huvudmisstänkta i målet. Den ena, en 26-årig man som utpekats som gängledare, döms till sex månaders fängelse för olovlig körning och skyddande av brottsling. Den andre mannen, en 18-åring, frikänns helt.

Åklagaren yrkade på att både 23-årigen och 26-åringen skulle dömas till livstids fängelse medan 18-åringen skulle dömas till fängelse i 3 år och 2 månader. Men det var inget som åklagaren fick gehör för.

Dödsskjutningen i Vivalla

Fyra kvinnor mellan 19 och 22 år stod som medåtalade i målet. En av dem, en 22-årig kvinna, döms nu till fängelse i tio månader för grovt skyddande av brottsling. De andra frikänns helt.

Flera skott avlossades

Det var på eftermiddagen den 5 juli som polis larmades till Vivalla. Boende i området hade hört flera skott som avslossats och när polis kom till platsen hittades tre skottskadade män i närheten av ballonghallen. En av männen avlider på sjukhus och en intensiv polisjakt efter mördarna inleds. Polisen griper under de efterföljande dagarna tre av de misstänkta gärningsmännen.

23-åringen erkände

Under rättegången erkände den nu 23-åriga mannen att det var han som avlossade de dödade skotten men hävdar att han gjorde det i självförsvar. Och det är utifrån erkännandet och den tekniska bevisningen som tingsrätten nu dömer mannen till livstids fängelse.

Dagen efter att rättegången avslutades släpptes de två andra huvudmisstänkta. Dels 26-åringen som av åklagaren pekats ut som gängledare och även 23-åringens lillebror. Den yngre brodern åtalades misstänkt för medhjälp till mord medan 26-årigen åtalades för mord, medhjälp till mord alternativt grovt skyddande av brottsling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Vivalla

Mer i ämnet