Foto: Monika Bruhn /SVT

Dom för skjutningarna i Vivalla står fast

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-åring som dömdes för mord och försök till mord efter skjutningarna i Vivalla får inte prövningstillstånd i Högsta domstolen. Därmed står domen om 18 års fängelse fast.

I mitten av juni i år fick 23-åringen sitt straff mildrat från livstids fängelse till 18 års fängelse för mord och försök till mord av Göta Hovrätt.

Efter det överklagade mannens advokat till Högsta domstolen och menade att man där borde ”pröva frågan om var gränsen för nödvärn går vid användande av skjutvapen när angreppet sker från en obeväpnad person som uppger att hans avsikt varit att ta vapnet och skjuta den misstänkte”.

Dödsskjutningen i Vivalla

HD tar inte upp fallet

På fredagen beslutade Högsta domstolen att inte ta upp fallet vilket innebär att hovrättens dom står fast.

För den 26-årige man som i tingsrätten dömdes till sex månaders fängelse blir domen densamma. Samma gäller den kvinna som dömdes till fängelse i tio månader.

En dödades och två skadades

Det var i juli förra året som en 21-årig man sköts till döds och två personer skadades i stadsdelen Vivalla i Örebro.

En 26-årig man och en kvinna är också dömda till fängelsestraff för inblandning i händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Vivalla

Mer i ämnet