Brasa vid Tolsjöhult och fackeltåg vid Haviken. Foto: Malin Johansson /

Ikväll brinner det runt sjön Unden

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att brinna runt sjön Unden under söndagskvällen – under kontrollerade former. Med hjälp av signaleldar ska boende i området protestera mot planer på prospektering vid sjön i jakten på koppar, kobolt, guld och zink.

Sent söndag eftermiddag kommer ett 30-tal eldar i form av facklor och ljuslyktor tändas på platser runt sjön Unden. Eldarna kommer att synas både i Örebro län och Västra Götaland. Eldarna – så kallade vårdkasar som historiskt sett använts för att signalera fara – tänds i en manifestation.

– Det här är en motreaktion mot att ett australiensiskt företag fått prospekteringstillstånd på ett område söder om Unden. Det handlar om att samlas och tillsammans belysa vårt engagemang för sjön och vad den betyder för oss, säger Lovisa Larsson, en av initiativtagarna.

Stort engagemang

Den planerade prospekteringen handlar, konstaterar hon, om att man vill leta efter koppar, kobolt, guld och zink bara ett par kilometer från stranden.

Hur många som kommer att delta i manifestationen vet Lovisa inte än, men engagemanget kring Unden är stort, konstaterar hon. Facebok-gruppen ”Vi som brinner för Unden” hade på söndag förmiddag redan över 600 medlemmar.

– Vi vill värna om miljön, sjön och varandra. En eventuell gruva hör inte hemma i Tiveden, säger Lovisa.

Klockan 17.30 på söndagen började vårdkasarna att tändas. Många valde också att tända ljus hemma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.