Anders Tivell och Martha Thernsjö håller upp en karta där bland annat gruvområdet märkts ut med röd markering. Foto: Monica Bruhn/SVT

Medborgarförslaget: Kommuner ska kunna säga nej till gruvor

Publicerad

I Laxå kommun har medborgarna tagit krafttag för att påverka utgången vad det gäller gruvexploatering runt sjön Unden. I dag har man lämnat in ett medborgarförslag där man vill se ett tillägg i Miljöbalken.

Ända sedan European Cobalts intresse att leta efter ädelmetaller runt Unden blev känt har boende kring sjön aktivt protesterat mot prospekteringen.

”Spännande förslag”

Under torsdagen lämnades ett medborgarförslag in till Laxå kommun, vilket går ut på att kommuner ska ha något att säga till om när det gäller nya gruvor i kommunen. Liknande de regler som redan gäller för vindkraft.

Sara Pettersson (MP) vice ordförande Kommunstyrelsen Laxå kommun.

– Personligen tycker jag att det är ett väldigt spännande förslag med ett kommunalt veto när det gäller gruvnäring, och jag tycker absolut att det är något som riksdagspartierna ska fundera över, säger Sara Pettersson (MP), vice ordförande i Kommunstyrelsen i Laxå.  

Hon menar att kommunen ser flera risker med en gruvindustri nära sjön, trots att gruvan i sig inte skulle ligga i kommunen.

– Det som är viktigt för oss är att skydda både dricksvattnet och naturresurserna.

”Det är en demokratifråga”

Nätverket ”Vi som brinner för Unden” är de som ligger bakom medborgarförslaget, som de tagit fram tillsammans med miljöjuristen Gunilla Högberg Björck. De menar att kommunerna i dag blir överkörda.

– Kommunerna har också sagt i från och de har överklagat beslutet om gruvprospekteringen – trots att de inte haft någon makt i frågan, säger Anders Tivell, som är med i nätverket.

– Det är en demokratifråga i högsta grad. Medborgarna måste få ha något att säga till om. Vi har gjort utredningen och skrivit ett förslag på komplettering ord för ord. De behöver bara säga ja eller nej.

Vill inte sia om resultatet

Förslaget har lämnats in till flera av kommunerna kring Unden och nu även till Laxå.

– Jag tycker det är en jättebra strategi och ju fler kommuner vi är som lyfter den här frågan till riksdagen, desto större chans är det ju. Men jag vågar inte spekulera kring sannolikheten att det kommer gå igenom, säger Sara Pettersson.

Kompletteringsförslaget

Visa

Såhär har kompletteringsförslaget till Miljöbalken formulerats, tillsammans med miljöjuristen Gunilla Högberg Björck.

§ 4a Tillstånd till gruvdrift eller gruvanläggning för brytning av malm, mineraler eller kol får endast ges om den kommun där driften eller anläggningen avses att uppföras och bedrivas har tillstyrkt det.

Detsamma gäller för anläggning för bearbetning eller anrikning av malm, mineral eller kol inklusive rostning och sintring.

Även provbrytning av malm, mineral eller kol kräver kommunal tillstyrkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvprospektering kring Unden

Mer i ämnet