För att manifestera kampen mot prospekteringsplanerna kommer en gemensam eld att tändas vid sjön Unden. Foto: Jesper Mattsson /SVT

Eldar tänds vid sjön Unden i protest mot gruvbrytning

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2017 har ett australiensiskt bolag haft tillstånd att undersöka tillgången av mineralen kobolt i marken i Havsmon söder om sjön Unden. Nätverket “Vi som brinner för Unden” protesterar i helgen med att tända eldar vid sjön då bolaget nu vill förlänga tillståndet.

Motreaktionerna lät inte vänta på sig när det australiensiska bolaget beviljades undersökningstillstånd 2017. Nätverket “Vi som brinner för Unden” startade kort efter beslutet och hade snabbt 600 medlemmar som tillsammans manifesterade genom att bland annat tända vårdkasar runt sjön Unden.

Nu på söndag eftermiddag kommer de återigen att tända eldar vid sjön Unden i protest mot att det utländska bolaget nu vill förlänga sitt undersökningstillstånd.

— Man gör inte en undersökning bara för att göra en undersökning. Syftet är ju att öppna en gruva. Därför går vi in redan nu och säger att det är fel, säger Anders Tivell från ”Vi som brinner för Unden”.

Etablering av gruva kräver ny prövning

Bergmästare Åsa Persson, chef på Bergsstaten som prövar frågor om undersökningstillstånd, menar att det bara rör sig om ett första steg i processen och att undersökningen i sig ska inte påverka marken i området.

– Går det så långt att de vill etablera en gruva är det en helt annan prövning som görs. Men just nu handlar det om ganska små ingrepp, när de prospekterat färdigt är allt som det var förut, säger Åsa Persson.

Protesterna påverkar inte beslutet

Hon förstår att markägare och personer i området är oroliga, men menar att helgens protester inte kommer påverka beslutet i det här fallet.

– Skulle någon vilja anlägga en gruva där jag har min stuga skulle jag också reagera, säger hon och tillägger:

– Man ska också veta att det är väldigt få tillstånd som i slutändan leder till något. Det kanske är en på 100.

Beslutet om att förlänga undersökningstillståndet fattas den 27 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.