27-åriga Alexander Cornelius smittades av coronaviruset och var nära på att dö. Hör hans egen berättelse om sjukdomen och tiden efter att ha friskförklarats. Foto: Marcus Titus/SVT

27-åriga Alexander blev allvarligt sjuk i covid-19: ”Till slut slutade hjärtat att funka”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Cornelius sjukanmälde sig från jobbet för vad han trodde var en vanlig förkylning – men det visade sig vara något som nästan kostade honom livet. Nu berättar han om sjukdomen, tiden på iva och livet efter att ha friskförklarats.

Alexander bor i Odensbacken utanför Örebro med fru och två barn. Han var hemma sjuk från jobbet och hade nästan ställt in sig på att kunna komma tillbaka veckan efter, men hans tillstånd förändrades snabbt och han började få problem med andningen.

– Jag minns ingenting. Min fru berättade att jag började väsa och göra konstiga ljud när jag andades, och jag kunde knappt prata, säger han.

Coronaviruset i Örebro län

Senare på natten blev läget akut. Febern steg, det blev allt svårare att andas, och hans fru fick snabbt köra in honom till sjukhuset. Strax efter att de kommit till akutmottagningen fick Alexander sövas ned. Då kunde han inte längre andas själv.

Alexander: ”Jag dog”

Det var då det bekräftades: Han var coronasmittad och hade dubbla lunginflammationer.

– Till slut slutade hjärtat att funka. Jag dog, säger han.

Men läkarna lyckades få igång hjärtat igen. Efter att ha legat i respirator på iva kunde han efter ett par dagar andas själv. I totalt sex dagar låg han nedsövd innan han vaknade upp.

– Under den tiden hade jag skapat en egen verklighet av vad som hänt. Jag trodde att jag suttit på ett plan från Thailand med en massa svenskar som också varit sjuka. Jag var helt borta. Mamma fick om och om igen berätta vad som hade hänt tills jag slutligen kunde tänka klart igen.

Snabb återhämtning

Efter ett par veckor på vårdavdelning friskförklarades han och fick åka hem igen.

– Det var en rekordsnabb återhämtning tydligen. När jag låg på sjukhuset kunde jag se personer som varit nedsövda i månader. De hade inte samma tur.

Det som hänt har påverkat honom mycket, både fysiskt och mentalt. Alexander, som annars brukar gymträna flera gånger i veckan, har nu en lång väg tillbaka innan han är helt återställd.

Nu vill han uppmana andra att fortsätta vara försiktiga i sommar, och inte ta onödiga risker.

– Jag är ett levande bevis på att man kan bli smittad trots att man är ung och tränad. Jag vill bara att folk ska ta det här på allvar.

Hör Alexanders berättelse i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet