Khalil Antar och hans fru Rasha Mkahel. Mitt emellan dem sitter äldsta barnet Zilal. Foto: Privat / SVT

Hans fru dog efter förlossningen: ”Det är hemskt”

Uppdaterad
Publicerad

En 33-årig kvinna från Askersund dog i sviterna av en förlossning på Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ) för knappt två veckor sedan. Nu har sjukhuset startat en internutredning.

Hennes make, Khalil Antar, har anmält USÖ till Inspektionen för vård och omsorg och skriver i anmälan att hans fru önskade kejsarsnitt av medicinska skäl men att det tog 12 timmar innan beslut om operation fattades.

Enligt Khalil förlorade hans fru Rasha Mkahel mycket blod i samband med förlossningen och under efterföljande dagar tillstötte komplikationer med njurar och lever. Rasha dog en dryg vecka efter förlossningen.

– Det var viktigt för mig att anmäla och det är viktigt för alla människor, säger Khalil Antar.

Det nyfödda barnet mår bra och är hemma med pappa och sin storasyster Zilal i Askersund. Khalil Antar kom till Sverige från Syrien för fyra år sedan och jobbar till vardags som svetsare. Hans fru och dotter kom två år senare. Rasha Mkahel arbetade som sjuksköterska i Syrien och studerade på sfi med planen att jobba som sjuksköterska i Sverige i framtiden.

Khalil beskriver vardagen som hemsk men han får god hjälp och av släktingar och vänner.

– Jag får hjälp med bebisen av min brors fru. Jag måste vara mycket med min stora dotter och prata med henne och svara på frågor.

Startat internutredning

Universitetssjukhuset har startat en internutredning som ska vara klar i början av nästa vecka.

– Det här är en oerhört tragisk händelse. Nu är det viktigt att vi tar reda på vad som har hänt och om eventuella fel har begåtts, säger René Bangshöj, chefläkare på Kvinnokliniken i Örebro, till SVT Nyheter Örebro.

Ärendet kommer att lex Maria-anmälas nästa vecka, enligt Bangshöj.

Det är ovanligt att kvinnor dör i sviterna av en förlossning i Sverige. Enligt René Bangshöj handlar det om åtta till tio kvinnor årligen i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.