49-åringen misstänks ha deltagit i folkmord och brott mot folkrätten. Foto: Ben Curtis / TT

49-åring från Örebro åtalas för folkmord

Uppdaterad
Publicerad

En 49-årig man bosatt i Örebro åtalades på onsdagen för folkmord och grovt folkrättsbrott. Brotten ska ha skett i Rwanda 1994.

Internationella åklagarkammaren i Stockholm väckte på onsdagen åtal mot en 49-årig man bosatt i Örebro. Mannen misstänks för folkmord och grovt folkrättsbrott i Rwanda 1994.

Detta är tredje gången en svensk åklagare åtalar någon för brott begångna i samband med folkmordet i Rwanda.

Folkmordsdömd örebroare

LÄS MER: Man häktad för folkmord

Haft ledande roll

Den åtalade mannen är svensk medborgare, och har rwandisk bakgrund. Enligt åtalet har han, från den 9 april till den 31 maj 1994, begått folkmord genom mord, försök till mord, grov våldtäkt och människorov mot en etniskt bestämd folkgrupp i Rwanda – tutsi – med avsikt att förgöra gruppen helt eller delvis.

Den åtalade har haft en ledande roll på lokal nivå och brotten har begåtts i samverkan med andra.

Brottet bedöms som grovt eftersom det begåtts genom ett stort antal skilda handlingar, eftersom många människor dödats av brottet och det har utförts under särskilt förnedrande förhållanden.

Flera resor till Rwanda

Åklagarna och polisens utredare vid Gruppen för utredning av krigsbrott har under förundersökningen genomfört flera resor till Rwanda där förhör hållits med många bevispersoner och brottsplatser dokumenterats.

Det har hållits mer än 100 förhör i ärendet med bevispersoner i Rwanda, Europa och Nordamerika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordsdömd örebroare

Mer i ämnet