49-åring från Örebro döms för folkmord

Uppdaterad
Publicerad

En 49-årig örebroare dömdes på onsdagen för folkmord och grovt folkrättsbrott. Brotten ska ha skett i Rwanda 1994.

Stockholms tingsrätt dömde på onsdagen 49-åringen till livstids fängelse för att han aktivt deltagit i folkmordet i Rwanda 1994.

Han döms för att ha medverkat i flera mord och försök till mord. Han döms också för människorov av flera civilpersoner och plundring. Mannen kommer att få betala stora skadestånd.

Enligt tingsrättens dom har brottsligheten skett i syfte att förgöra folkgruppen tutsi helt eller delvis och har därför bedömts som folkmord och grovt folkrättsbrott. Mannen bedöms ha haft en ledande roll på lokal nivå och han har därför bedömts som gärningsman även då hans medverkan i brotten har bestått i uppmaningar till att begå brott, eller när han beordrat andra gärningsmän att begå dem.

Förgöra en folkgrupp

Brotten har utförts mot av folkrätten skyddade civilpersoner under den nationella väpnade konflikten i Rwanda 1994. Brottsligheten bedöms ha ett samband med konflikten och utgör därför svåra överträdelser av den internationella humanitära rätten, vilket innebär att mannen även döms för folkrättsbrott.

Däremot har tingsrätten inte funnit det bevisat att han medverkat i påstådda våldtäkter.

”Han är oskyldig”

Mannens advokat Thomas Bodström menar att hans klient är helt oskyldig.

– Vår klient levde öppet i Sverige och vittnade mot Rwandas regim i svensk domstol. Han visste att han skulle få problem för det och det var precis vad som hände trots att Sverige sa att man skulle skydda honom. Men det var inte vatten värt, säger Thomas Bodström till SVT efter att livstidsdomen meddelats mot hans klient.

Det var 2013 som 49-åringen ställde upp som vittne i Örebro tingsrätt vilket ledde till att en person som arbetade för rwandiska regimen dömdes för olovlig underrättelseverksamhet i Sverige.

Thomas Bodström menar att det var efter vittnesmålet som regimen intresserade sig för den nu livstidsdömde mannen och anklagade honom för att vara ansvarig för nästan tusen mord.

Enligt advokaten kommer domen att överklagas.

Många har vittnat

Bevisningen mot mannen har i huvudsak varit muntlig. Många av de som vittnat har berättat om traumatiska händelser som hände för mer än 20 år sedan. Att tingsrätten trott på vittnena beror på att den dömde varit en känd person för många och att det är lättare att minnas personer som är kända sedan tidigare. Tingsrätten menar också att människor har god förmåga att minnas centrala detaljer om emotionella händelser.

Rwanda är ett litet land i centrala Afrika. Under 100 dagar mellan den 6 april och den 18 juli 1994 pågick ett folkmord i landet. Under folkmordet dödades omkring 800 000 personer.

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i.

Habyarimana hade då skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, vilket en del såg som ett svek.

Efter 100 dagars dödande störtade RPF folkmordsregimen och styr än i dag. Den forne gerillaledaren Paul Kagame är fortfarande landets president. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folkmordsdömd örebroare

Mer i ämnet