Foto: SVT

99-åring får äntligen rätt till boende

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten slår fast att en 99-årig kvinna i Kumla har rätt till plats på särskilt boende – och går därmed emot kommunens beslut.

— Vi är lättade. Mamma ska inte behöva känna sig otrygg längre, säger hennes dotter.

Kumla kommun avslog kvinnans ansökan om att få en plats i särskilt boende. Som skäl angavs att kvinnan skulle kunna fortsätta klara sig hemma, med hjälp av utökad hemtjänst och dagliga besök. Kvinnan och hennes anhöriga överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som nu alltså gett kvinnan rätt.

”Vi är väldigt lättade”

— Vi är väldigt lättade. Mamma ser och hör väldigt dåligt och lider av yrsel, och känner sig väldigt otrygg och osäker hemma i sin lägenhet, säger hennes dotter.

Förvaltningsrätten konstaterar att kvinnans känsla av otrygghet och oro måste anses förståelig och att hon har ett stort behov av stöd och hjälp för att klara sin dagliga livsföring. Hon har inte bara mycket nedsatt hörsel och syn. Hon har också vårdats på sjukhus för yrsel, kräkningar och trötthet. Hon har ramlat flera gånger och också brutit en arm.  

Ska ta hänsyn även till oro

Förvaltningsrätten konstaterar att utgångspunkten visserligen bör vara att försöka åstadkomma en fungerande vardag i hemmet, även när behovet av tillsyn, omvårdnad och vård är stort. Men, i sin dom stödjer sig rätten på en dom i Högsta förvaltningsdomstolen rörande en 90-årig kvinna. Där kom man fram till att man inte bara skulle bedöma kvinnans fysiska sjukdomsbesvär, utan även ta hänsyn till hennes egen känsla av otrygghet och social isolering. Sammantaget kom man därmed fram till att det inte räckte med hemtjänst i den egna bostaden.

”Skandal att man sade nej från början”

— Det är skandal att kommunen sade nej till mamma från början. Behovet, som vi ser det, har funnits i ett år. Nu får vi bara hoppas på att man hittar en snabb, bra lösning, säger kvinnans dotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.