Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet får du följa med till Åbyverket och höra mer om klimatarbetet. Foto: Jesper Mattsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åbyverket har halverat sina fossila koldioxidutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

2019 släppte Åbyverket ut 68 000 ton fossil koldioxid. 2020 släppte det ut 30 000 ton. Förklaringen ligger i att anläggningen just nu fasar ut de fossila bränslena och går över till enbart biobränsle.

Åbyverket i Örebro producerar fjärrvärme åt Örebro, Kumla och Hallsberg. Värmen som skickas ut på fjärrvärmenätet skapas genom eldning i stora pannor.

I flera år har verket toppat listan över vilka anläggningar i länet som har störst utsläpp, men i år ser det annorlunda ut.

Just nu håller Eon på och byter bränslet som eldas i pannorna. Målet är att få bort alla fossila bränslen till 2025.

De fossila bränslena består av kol, torv och olja, men dessa ska alltså helt ersättas av biobränslen, alltså restprodukter från skogsbruk.

Anläggningen byggs om

Under året har kolet försvunnit från Åbyverket och just nu pågår ombyggnationer för att fasa ut torven. Därefter ska oljan bort.

De fossila bränslena används idag när biobränslena inte räcker till. Det handlar i huvudsak om vintermånaderna när behovet av värme är större samtidigt som biobränslet är fuktigt på grund av snön och brinner sämre.

– Leveransen och tillgången på biobränsle måste säkras, svarar Azra Sapcanin, chef på Åbyverket, på frågan om varför man inte bara byter bränslen direkt.

I klippet får du följa med till Åbyverket och höra mer om klimatarbetet.

I systemet med utsläppsrätter ingår i nuläget endast fossila bränslen. Alla utsläpp omräknas till koldioxidekvivalenter. Koldioxidekvivalenter är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till klimatpåverkan.

När man uttrycker utsläppen av en viss växthusgas i koldioxidekvivalenter anger man hur mycket koldioxid det motsvarar för att ge samma verkan på klimatet. Metan bidrar cirka 25 gånger mer till växthuseffekten än koldioxid, och ett metanutsläpp på 1 ton motsvarar därför 25 ton koldioxidekvivalenter.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet