46-åringens advokat Thomas Olsson säger att han överklagar domen. Foto: TT

Advokaten: ”Han är nedslagen – klart vi kommer överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen dömdes en 46-årig man som deltog i en avrättning i Syrien 2012 till livstids fängelse för brott mot folkrätten. Nu berättar mannens advokat för SVT Nyheter Örebro om hur den dömde reagerade på domen.

– Det är tungt för honom just nu, säger advokaten.

Bevisningen mot den dömde mannen har bland annat bestått av ett tiotal filmsekvenser som visar hur sju personer avrättats under synnerligen grymma former. Offren tvingas lägga sig på knä, flera med bakbundna händer, och dödades därefter kallblodigt med automatvapen.

Delar inte tingsrättens bedömning

46-åringen ska enligt sin advokat ha varit nedslagen efter domen, men inte helt förvånad.

Dom i folkrättsmål

– Den här utgången var inte helt oväntad. Men det är klart vi kommer att överklaga, säger Thomas Olsson, mannens försvarsadvokat.

– Vi delar inte tingsrättens bedömning i det som ledde fram till en fällande dom, säger han.

”Verkställde bara domar vid avrättningarna”

Mannen har erkänt att han medverkade under avrättningen men nekar till brottsanklagelserna med motiveringen att han bara verkställde fastställda domar. Men Stockholms tingsrätt menar att dödsdomarna inte fastställts på rättssäkra grunder.

Hur mår din klient nu?

– Jag vill inte uttala mig om hur mina klienter mår, men det är tungt för honom just nu, säger Thomas Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dom i folkrättsmål

Mer i ämnet