Advokaten: ”Vi överväger om vi ska överklaga”

Uppdaterad
Publicerad

Han pekades ut som gängledaren som beodrade mordet i Vivalla. Och trots att tingsrätten friade den 26-åriga mannen från anklagelserna överväger hans advokat att överklaga domen.

Åklagaren ville att 26-åringen skulle dömas för mord till livstidsfängelse för att ha uppmanat till skjutningen i Vivalla i juli förra året. Men Örebro tingsrätt anser inte att det går att styrka hans medverkan.

– Där ogillas åtalet när det gäller de synnerliga allvarliga brotten beträffande mord och försökt till mord men han döms för skyddande av brottsling till sex månaders fängelse, säger domare Per Grevesmühl.

Dödsskjutningen i Vivalla

Efter att skotten föll ska 26-åringen ha kört den nu dömde mördaren från Örebro till Uppsala och på så sätt försökt att hindra att han åkte fast.

– Det var väl en bra dom där min klient blir frikänd för de allvarligaste åtalspunkterna, kommenterar 26-åringens advokat Thomas Olsson.

Överväger att överklaga

Den aktuella bilfärden bidrar nu till att 26-åringen dömdes för grovt skyddande av brottsling till sex månaders fängelse.

– Vi ansåg under rättegången att det inte fanns tillräckliga skäl för en fällande dom så vi funderar på om vi ska överklaga utifrån rättsliga aspekter, säger Thomas Olsson.

Men eftersom 26-åringen var frihetsberövad under utredningstiden så har han redan avtjänat strafftiden. I nästa vecka kommer advokat Thomas Olsson och hans klient att bestämma sig om domen ska överklagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Vivalla

Mer i ämnet