Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Yusuf Abdow, ordförande för Örebro moské, berätta om hur han ser på Åkessons uttalande om att riva moskéer. Foto: SVT

Åkessons (SD) uttalande skapar oro i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Örebro moské håller på att byggas upp efter branden 2017. Ordföranden för moskén Yusuf Abdow säger att Jimmie Åkessons (SD) uttalande i helgen om att riva vissa moskéer skapar oro.

– För mig är det ett spel för galleriet, men jag är mest orolig för ungdomarna och integrationen. Alla klarar inte av att stå emot de här starka uttrycken, en del sjunker ju, man tappar hoppet, säger Yusuf Abdow, ordförande för Örebro moské.

Stor brand 2017

För sex år sedan brann stora delar av moskén i Örebro ner. En ung man dömdes efteråt till rättspsykiatrisk vård för grov mordbrand. Det har tagit tid att bygga upp allt igen men förra året stod en ny byggnad i betong klar. När Jimmie Åkesson (SD) i helgen säger att vissa moskéer ska rivas och att nya stoppas från att byggas så skapar det oro.

– Jag är ändå lite chockad av det här. Folk blir ju rädda och vi är inte bara vuxna utan vi har barn och ungdomar som har all sin framtid här.

Hoppas flytta in till våren

Yusuf Abdow tror inte att Åkessons uttalande kommer påverka färdigställandet av moskén i Örebro och arbetet med att få klart allt invändigt fortsätter.

– Ramadan är snart, det är förlåtandets månad med gemenskap, och jag hoppas att vi lyckas bli klara till våren. Vi kommer inte vara helt färdiga då, men i alla fall så att vi kan vara där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.