Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jimmie Åkesson från Sverigedemokraternas landsdagar och statsminister Ulf Kristerssons (M) svar i klippet ovan. Foto: Jessica Gow / TT/Vlada Cakic/Vlada Cakic/SVT

Kristersson om Åkessons moskékommentarer: ”Respektlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar Jimmie Åkessons uttalanden om att vissa svenska moskéer borde rivas.

– I Sverige river vi inte gudstjänstbyggnader, säger han.

I helgen sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson bland annat att det borde bli totalt stopp för att bygga nya moskéer i Sverige, och att vissa moskéer borde rivas. Statsminister Ulf Kristersson säger att det är ett respektlöst och polariserande sätt att uttrycka sig på.

– Det ger en felaktig bild om vad Sverige står för internationellt, och tvingade utrikesdepartementet att korrigera bilden av vad Sverige är.

– Jag tycker att man ska sansa sig, och tänka på att det är en farlig tid vi lever i just nu, fortsätter Kristersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S-ledaren Magdalena Andersson ber regeringen att se över sitt samarbete med Sverigedemokraterna. Foto: Christine Olsson/TT/Johan Nilsson/TT

Stark kritik från S

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson gick ut på söndagen och krävde att SD:s tjänstemän sparkas från regeringskansliet.

– Jag tycker att båda partiledarna borde sansa sig. Socialdemokraterna borde sopa rent framför egen dörr först, och visa att de entydigt kan ta avstånd från extremism, säger Kristersson.

Ulf Kristersson vet inte om sådana utspel kan påverka Natoprocessen.

– Men det är dåligt att Sverige uppmärksammas internationellt för sådant som Sverige inte står för.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har också rätt att slippa religion, och det är svårt när man har böneutrop i staden”, säger Jimmie Åkesson om förslaget att riva moskéer. Foto: Enno Ladwig

Liberalen: ”Skämmer ut oss”

Liberalernas Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholms stad, är starkt kritisk till Åkessons uttalande och kallar förslaget ”grundlagsvidrigt” och ”islamofobiskt”.

Jönsson säger att om det ska vara möjligt för Tidösamarbetet att fortsätta behöver regeringen hitta vägar för att undvika att denna typ av ”väldigt extrema förslag” från SD fortsätter att komma. 

Enligt Jönsson är det ”fullständigt otänkbart” att L skulle rösta igenom detta.

– Och jag tror inte heller att SD har möjlighet att lyfta den här typen av förslag inom regeringssamarbetet, säger Jönsson.

– Det som är problematiskt för oss är ju att de hela tiden skämmer ut oss övriga, och det behöver inte minst Ulf Kristersson komma till rätta med.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hela partiet förhåller sig kritiskt till den här typen av uttalanden och förslag”, säger Jan Jönsson (L). Foto: SVT

SVT har sökt Johan Pehrson (L) och Ebba Busch (KD) som har avböjt att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.