Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S-ledaren Magdalena Andersson ber regeringen att se över sitt samarbete med Sverigedemokraterna. Foto: Christine Olsson/TT/Johan Nilsson/TT

Magdalena Andersson: Sparka SD-tjänstemän efter Åkessons moskéutspel

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkessons förslag om att riva svenska moskéer möttes av stor kritik under lördagen. Nu kräver Magdalena Andersson att SD:s tjänstemän sparkas från regeringskansliet.

Jimmie Åkesson (SD) sade under lördagen sagt att han vill se ett stopp för nya moskéer och riva vissa redan existerande. Detta hotar Sveriges grundlag, menar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

– Vi har ju grundläggande rättigheter i Sverige. Det gör inte att man inte kan kritisera olika religioner – det ska man självklart ha en rätt att göra – men det här blir ju att ge sig på religionsfriheten, som är grundlagsfäst, säger hon.

Enligt Andersson borde regeringspartierna nu överväga att bryta samarbetet med Sverigedemokraterna.

– Hur känns det här i magen för Kristdemokrater, när han attackerar religionsfriheten, eller vad tycker Liberalerna om att våra grundläggande fri- och rättigheter hotas?, säger hon.

Vill att SD-tjänstemän sparkas

Flera partier i regeringsunderlaget riktade under lördagen kritik mot Åkesson, som också föreslog att muslimska symboler såsom kupoler och minareter ska tas bort från svenska städer.

Men detta räcker inte, menar Magdalena Andersson, som tycker att det borde få praktiska följder.

– Det är allvarligt och det är därför vi tycker att man borde kasta ut de sverigedemokratiska tjänstemännen ur regeringskansliet. Det här hotar ju våra grundläggande fri- och rättigheter, säger hon.

Andersson: Inte bra för svenskars trygghet

S-ledaren är orolig för vad Jimmie Åkessons moskéutspel kan få för konsekvenser för säkerhetsläget i Sverige, särskilt efter uppmärksamheten som Sverige fått efter sommarens koranbränningar.

– Det är klart att det här inte är bra för svenska intressen utomlands eller för svenskars trygghet utomlands, säger hon.

Påverkar svenska Natoprocessen

Under lördagen spreds Åkessons förslag i bland annat Turkiet, som ännu inte har ratificerat Sveriges Natoansökan. Detta riskerar nu att försena ett eventuellt inträde, menar Magdalena Andersson.

– Det kommer absolut inte underlätta den svenska Natoprocessen. Och här borde ju alla i vårt land bidra till att underlätta den – för det handlar ju om Sverige och svenska folkets trygghet och säkerhet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.