Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man har också rätt att slippa religion, och det är svårt när man har böneutrop i staden, säger Jimmie Åkesson om förslaget att riva moskéer. Foto: Enno Ladwig

Tidöpartierna splittrade efter Åkessons Moskéutspel

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill riva svenska moskéer, något som mötts av starka reaktioner under lördagen. Nu kritiserar flera företrädare för Tidöpartierna förslaget, som Johan Pehrson kallar ”osvenskt”.

Jimmie Åkesson vill stoppa byggandet av nya moskéer – och riva redan byggda muslimska symboler och monument, som kupoler, minareter och hela moskébyggnader.

– Vi behöver riva moskébyggnader där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofobisk, antisemitisk propaganda eller allmän desinformation om det svenska samhället, sade han på partiets kongress under lördagen.

”I Sverige river vi inte gudstjänstlokaler”

I ett mejl till TT riktar statsminister Ulf Kristersson (M) kritik mot Åkessons utspel. ”I Sverige river vi inte gudstjänstlokaler” skriver han och tillägger att de som hetsar mot muslimer skadar Sverige och svenska intressen.

”Vi ska som samhälle slå tillbaka mot våldsbejakande extremism oavsett grund – men det ska ske inom den demokratiska rättsstatens ramar”, skriver han.

Regeringsunderlaget oenigt

Liberalernas partiledare Johan Pehrson sågar också Sverigedemokraternas förslag att riva moskéer, och visar på en oenighet inom Tidöpartiernas regeringsunderlag.

”Oavsett om du är muslim, kristen eller jude har du en självklar rätt att utöva din religion i trygghet i Sverige. Snack om att konfiskera och riva moskéer är rent av osvenskt”, skriver han på X, tidigare Twitter.

Hör Jimmie Åkesson motivera förslaget i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.