Turkietexperten Michael Sahlin menar att Jimmie Åkessons Moskéutspel är ”extremt olyckligt” för den svenska Natoprocessen. Foto: Cornelius Poppe/TT

Expert: Extremt olyckligt för Natoprocessen

Uppdaterad
Publicerad

SD:s partiledare Jimmie Åkesson vill stoppa nya moskéer i Sverige och riva andra där ”konspirationer sprids”. Nyheten har fått spridning i flera turkiska medier, något som kan påverka den svenska Natoprocessen, bedömer Turkietexperten Michael Sahlin.

Efter koranbränningar och desinformationskampanjer, som ger en bild av Sverige som ett antimuslimskt land, är ett godkännande av den svenska Natoansökan redan impopulärt i Turkiet.

Senaste beskedet var att det turkiska utrikesutskottet skjuter upp beslutet om Sveriges ansökan, oklart varför. Det sänker alla förhoppningar om att få frågan avgjord till Natos utrikesministermöte nästa vecka.

Sahlin: ”Extremt” av Åkesson

I ett läge där den svenska Natoansökan står och väger på kanten är Jimmie Åkessons moskéuttalande ytterligare en belastning och en tung sådan, enligt Michael Sahlin, Turkietexpert och före detta ambassadör.

– I den här miljön är det extremt olyckligt att en partiledare för ett av Sveriges stora partier står och pratar om att riva moskéer. Det kommer som ytterligare en negativ sak i ett känsligt läge, säger han och fortsätter:

– Sedan vet Turkiet att SD sagt problematiska saker förr. Men att prata om att riva moskéer det är extremt.

Statsminister Ulf Kristersson (M) gick kvickt ut och tog avstånd från Åkessons uttalande. ”I Sverige river vi inte gudstjänstlokaler”, skrev han till TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sverigedemokraternas säkerhetspolitiska talesperson Aron Emilsson bemöta kritiken om att Jimmie Åkessons tal kan försämra säkerhetsläget i Sverige och ytterligare fördröja Nato-godkännandet. Foto: Enno Ladwig/SVT

– Att Kristersson gick ut och tog avstånd var ett nödvändigt minimum. Det är självklart att han måste göra det, även om det blir besvärligt för regeringen och samarbetet med SD. Men det är inte säkert att det hjälper – skadan är redan skedd, säger Sahlin.

”Chicken race”

Den svenska Natoansökan står och stampar. Det är samtidigt oklart var den för Turkiet så känsliga frågan egentligen sitter fast. Sahlin liknar situationen vid ett ”chicken race” där frågan är vem som blinkar först.

– Är det i Sverige, i den amerikanska kongressen eller det turkiska parlamentet? Sedan har Gazakrisen tillkommit under hösten och (Turkiets president) Erdogan har sagt saker som inte uppskattas i USA, säger Sahlin.

– Det är ett totalt oklart och väldigt känsligt läge just nu med risk att det kan dröja länge, men med möjligheten att det plötsligt händer något.

Förutom Turkiet har inte heller Ungern ännu ratificerat Sveriges Natoansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.