Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ombyggda vägar, beredskapslager och sekretess – SVT:s reporter Andreas Öbrink listar fyra förändringar som ett Natomedlemskap kan föra med sig. Foto: SVT/Karin Airaksinen

Här är de oväntade följderna av ett Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Ett medlemskap i Nato innebär en stor militär förändring för Sverige, och för hur landet ska försvaras och försvara andra.

Ett medlemskap kommer dessutom också att innebära andra förändringar än de rent militära. Sverige skulle sannolikt bli ett viktigt uppmarschområde i händelse av kris eller krig i norra Europa, därför kan det bland annat bli aktuellt att rusta upp vägar, järnvägar och hamnar. 

Svenska myndigheter som samarbetar inom Nato skulle få lära sig nya sätt att kommunicera, och det skulle behövas större lager och sovplatser för andra länders trupper på genomresa. Nato ställer sju krav på civilsamhällets beredskap, här är några av de förändringar det kan innebära.

Sverige och Nato

För utländsk militär stationerad i Sverige gäller särskilda regler, de behöver inte nödvändigtvis följa alla svenska lagar.

– Det är lite som diplomatkåren i dag, förklarar SVT:s politikreporter Andreas Öbrink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet