Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan nu pågår bygget av ett nytt läger som kan rymma 1200 soldater – SVT:s reporter besöker Natobasen i Lettland. Foto: Oskar Kullander

Här blir Sveriges första Nato-insats som allierad

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första Nato-insats som allierad blir att ansluta till en bas utanför Riga i Lettland. Just nu bygger Nato och dansk militär ett nytt läger för 1200 soldater – där den svenska insatsen kan komma att få sin hemvist.

– Det måste vara klart till sommaren, säger Jette Albinus, chef för Natos Multinational Division North.

När SVT besöker Baltikums största övningsfält i Ādaži skjuter Lettiska soldater skarpt från stridsfordon och utkiksposter i skogen. Krutröken ligger tung och det vilar ett allvar över de medverkande.

– Vi vet vad Ryssland gör i Ukraina och vi övar för att det aldrig ska hända här, säger ett befäl.

Sverige och Nato

”Ökar kapaciteten”

Redan inom ett år kan de få sällskap av svenska soldater från P7 Revingehed i Skåne. En reducerad brigad på upp till 1000 soldater har statsminister Ulf Kristersson (M) talat om att ska skickas till Lettland när Nato-medlemskapet är fullbordat.

– Det svenska bidraget med trupp till Lettland ökar Natos kapacitet i regionen och kommer också att öka vår kapacitet att avskräcka rysk aggression och möjliga konflikter i framtiden, säger Lettlands arméchef Oskar Kudlis.

För närvarande pågår diskussioner mellan Nato och svenska försvaret om det praktiska upplägget, och mycket pekar på att Sverige kommer att ansluta till Danmarks läger Camp Valdemar strax utanför Ādaži-basen.

– Inget beslut är taget än, men om beslutet tas så kan det bli aktuellt med en plats som Camp Valdemar som tidigare har använts av den danska bataljonen, säger Jette Albinus, som är Natos chef för hela Nato-basen.

Långsiktig plan

Ādaži-basen är redan fullbelagd och därför bygger danskarna nu upp en mer permanent närvaro. Tidigare verkade här danska soldater som bodde i tält men de är nu rivna och ska ersättas av förläggningsbaracker där en dansk och en svensk bataljon kan komma att rotera i halvårsperioder.

– Det måste vara klart till sommaren så vi kommer att ha fullt upp under de kommande månaderna, säger Jette Albinus.

Även hon är övertygad om att en svensk bataljon kommer att bidra till avskräckningen som man beskriver som Ādaži-basens viktigaste uppgift.

– Det här är ett långsiktigt åtagande och det gör oss starkare, säger Jette Albinus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet