Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick har intervjuat flera ungerska oppositionspolitiker som är oförstående till Orbán och Fidesz spel kring Sveriges Natomedlemskap. ”Jag vet inte vems intressen vi representerar, säger David Bedö, ledamot för Momentum. Foto: svt

Ungerska oppositionen om Orbáns spel mot Sverige: ”En tragisk historia”

Uppdaterad
Publicerad

Ungern hade lovat att ratificera Sveriges Nato-ansökan, men när parlamentet skulle rösta om det dök Viktor Orbáns regeringsparti Fidesz inte upp. Oppositionen i Ungern är oförstående:

– Jag vet inte vems intressen vi representerar, säger David Bedö, politiker för partiet Momentum, till SVT Nyheter.

USA:s ambassadör i Ungern, David Pressman, var på plats i parlamentet och uttalade sig om att de vill se Ungern rösta om Sveriges inträde i Nato så snabbt som möjligt.

– Sveriges Nato-inträde är något som direkt påverkar USA:s nationella säkerhet, säger han.

Sverige och Nato

Ordföranden för amerikanska senatens utrikeskommitté, senatorn Ben Cardin, menar även att Viktor Orbán inte höll sitt löfte om att ratificera Sveriges Natoansökan när han fick chansen.

”Allierade dyker upp för varandra. Allierade håller sitt ord. Premiärminister Orbán borde komma ihåg det och agera därefter”, skriver Cardin på X.

Potentiell rysk agenda

Ungerska politiker, som inte sitter i Viktor Orbáns parti Fidesz, vet inte varför omröstningen ännu inte skett, och undrar om presidenten gör Putin en tjänst.

– Det är en reell möjlighet. Det finns ingen anledning att blocka längre, när Turkiet sagt ja, säger David Bedö.

Hör ungerska politiker uttala sig i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet