Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Göran Lundgren har engagerat sig i Svenska Freds i Sundsvall. ”Jag accepterar inte den här krigshetsen”, säger han. Foto: SVT/Emil Larsson

Fredsrörelsen växer: ”Inte fan vill jag att de ska ut i kriget och slåss”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som försvarsutgifterna har dubblerats i Sverige på mindre än fem år växer också fredsrörelsen. Pensionären Göran Lundgren bestämde sig för att gå med när han tänkte på hur det skulle vara om hans egna barnbarn blev värvade.

– Det är kanske därför den här generationen engagerar sig i fredsfrågor.

På kort tid ställer Sverige om: från alliansfri stat till Nato-land. Det är mycket tal om militärer och krig. Fredsrörelsen, däremot, märks och hörs inte mycket av. Men tvärt emot vad man skulle kunna tro, har Svenska Freds- och skiljedomsföreningen, fått fler medlemmar sedan Ukrainakriget startade.

Den sista december 2020 hade Svenska Freds- och skiljedomsföreningen 6 300 medlemmar. Samma datum 2023 hade medlemsantalet mer än dubblats, till 12 862 stycken.

De allra flesta som gått med är pensionärer. Göran Lundgren, som är med i lokalgruppen i Sundsvall, är en av dem. Det var Ukrainakriget som fick honom att gå med i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen. Plötsligt kröp risken för krig närmare Sverige och närmare hans egna barnbarn.

– Inte fan vill jag att de ska ut i kriget och slåss. Och så kommer man på att det finns flera barnbarn, flera barn. Det är kanske därför den här generationen engagerar sig i fredsfrågor.

Göran Lundgren har själv gjort lumpen, och säger sig trots sitt engagemang i fredsrörelsen ha förståelse för det militära.

– Men jag accepterar inte den här krigshetsen. Det här är farligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.