Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den risken är ju oerhört liten att det är Sverige som står på tur efter Ukraina.” Hör mer av Annelie Börjessons kritik i klippet. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

FN-förbundet och Svenska freds kritiserar krigslarmen

Uppdaterad
Publicerad

Annelie Börjesson, ordförande för Svenska FN-förbundet, har reagerat på retoriken om eventuellt krig i Sverige.

– Jag har redan fått samtal från unga som är oroliga och tror att Sverige är nästa land som Ryssland kommer att invadera.

Överbefälhavare Micael Bydén och Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, har uttryckt att att svenskar måste förbereda sig för krig.

Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, säger att det står klart att det är ett allvarligt läge i vårat närområde.

– Men om man ser till hur retoriken har varit så har jag reagerat på att den är väldigt hård och allvarsam på ett sätt som är lite förvånande.

Hon berättar att hon har fått samtal från unga som är oroliga och tror att Sverige är nästa land som Ryssland kommer att invadera.

– Den risken är ju oerhört liten – att det är Sverige som står på tur.

Annelie Börjesson säger att det är viktigt att tänka på vilka ord man använder.

– Att oroa hela svenska folket är olyckligt. Det är självklart bra att det svenska samhället förbereder sig på olika sätt, men att sitta lugnt i båten och tänka på hur man uttrycker sig tror jag är väldigt viktigt.

Wallström (S): ”Halvkvädna visor”

Även före detta utrikesministern Margot Wallström (S) är kritisk mot uttrycken.

– Jag vill tro och utgår ifrån att regeringen menar väl. Men hittills har det här blivit halvkvädna visor, som inte hjälpt oss förstå bättre vad det är för hot vi står inför.

– Man mobiliserar inte försvarsvilja på det här sättet.

”Bättre att vara förberedd”

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, tycker inte att man tagit i för mycket i varningar för ett eventuellt krigshot.

– Det är bättre att vara förberedd än att vara oförberedd.

– Omvärlden förändras inte bara för att vi inte pratar om den. Det är viktigt att prata om hur läget är och vad som ytterst kan hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.