Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla svenskar behöver agera för att stärka Sveriges motståndskraft och det är bråttom, säger civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) Foto: SVT

Regeringen: Civila myndigheter måste planera för krig

Uppdaterad
Publicerad

De civila samhällsviktiga myndigheterna måste i snabbare takt göra sig redo för krig i Sverige, enligt regeringen.

MSB får nu i uppdrag att på kort tid utveckla stödet för att civila myndigheter vid behov ska kunna ställa om till krigsorganisation.

– Vi går in i en osäkrare tid och det kräver att Sverige fortsätter att rusta upp samhället i en snabbare takt, säger ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).

I händelse av krig ställs civila myndigheter inför svåra avvägningar. Bland annat handlar det om att välja ut vad som kan prioriteras ner – och vad som måste prioriteras upp.

Nu ger regeringen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag att stärka och utveckla stödet till civila myndigheter, och arbetet ska redovisas till regeringen redan 1 mars.

– Vi ser att arbetet med att bygga krigsorganisation och ta ansvar för sin egen kontinuitetsplanering skulle behöva gå snabbare hos många beredskapsmyndigheter som har samhällsviktiga uppgifter, säger Carl-Oskar Bohlin.

Målet är att de civila myndigheterna ska få ökade verktyg att under höjd beredskap kunna övergå till krigsorganisation.

– Det handlar om att tydligt definiera vilken verksamhet som är krigsviktig, och vilken verksamhet vi som kan planeras bort. Det handlar också om att säkerställa att man har personal.

Carl-Oskar Bohlin var en av talarna på Folk och försvars rikskonferens i Sälen och i sitt anförande på söndagen betonade han vikten av att samtliga invånare i landet tar in det försämrade säkerhetsläget.

– Det kan bli krig i Sverige, sa han.

Tycker du att befolkningen inte har insett det allvarliga säkerhetsläget?

– Jag tror att det finns en stor insikt om att det pågår krig i vårt omedelbara närområde, men det tenderar naturligtvis alltid att bli så att man skjuter saker och ting ifrån sig för att det är jobbigt och obekvämt, att man tänker att det händer där och inte här. Men alla behöver inse att det också kan hända här, säger Carl-Oskar Bohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.