Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Micael Bydén svara på varför han skärper tonläget. Foto: SVT

ÖB om reaktionerna: ”Vi pratar klarspråk”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen gick överbefälhavare Michael Bydén ut med en uppmaning till svenskarna: förbered er för krig.

Ett uttalande som väckt reaktioner.

– Man leker inte med ordet krig, säger Pirjo Auvinen, finska Yles korrespondent, i Aktuellt.

Tidigare under måndagen betonade Micael Bydén att Sverige befinner sig i det svåraste säkerhetsläget sedan andra världskriget, och attman behöver förbereda sig på alla nivåer i samhället.

Uttalandet har väckt reaktioner på flera håll. I Dagens Nyheter skriver debattören Göran Greider att ÖB:s uttalande bidrar till en militariseringen av svenskarnas medvetanden.

”När den svenske överbefälhavaren Micael Bydén på Folk och försvar uppe i ett iskallt Sälen slår fast att svenska folket ”mentalt måste förbereda sig för krig” – då är det nog inte bara jag som hör en hemlig längtan efter att äntligen få pröva de svenska stridskrafterna” skriver Greider.

Pirjo Auvinen, finska Yles korrespondent, ställer sig tveksam till att finska politiker skulle uttrycka sig likadant.

– Jag regerade väldigt starkt och tänkte oj då. För såna här ord, såna meningar, använder man inte i Finland. Det tolkas som att man hetsar mot krig eller att man är krigsdåre. Man leker inte med ordet krig, säger hon.

ÖB: ”Flera saker som har gått i fel riktning”

När Micael Bydén medverkade i Aktuellt under torsdagskvällen upprepade han det han sagt tidigare under dagen: att krig inte kan uteslutas.

– Om man tar säkerhetsläget i generella termer är det flera saker som har gått i fel riktning det senaste året. Vi har uppblossande gamla konflikter, ett krig i Mellanöstern, vi har en situation i Afrika som går i fel riktning. Vi har en höjd terrorhot och så vidare. Och inte minst kriget i Ukraina där Ryssland har fortsatt att satsa.

Han framhåller att det inte är någon ny hållning som de har gått ut med, utan att kommunikationen från försvaret varit detsamma under en tid.

– Vi skärper tonläget eftersom att det fortfarande finns behov av att göra mer, säger ÖB Micael Bydén.

Hör Micael Bydén svar på reaktionerna på hans uttalande i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.