Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tror inte det bygger säkerhet” – Svenska freds Kersin Bergeå om försvarsavtalet med USA. Foto: Antonia Sehlstedt

Svenska freds ordförande om Sveriges nya försvarsavtal med USA: ”Vansinnigt”

Uppdaterad
Publicerad

”Vansinnigt”. Så beskriver Svenska freds- och skiljedomsföreningens ordförande Kerstin Bergeå det nya försvarsavtalet med USA.

– Vi ger upp makt, våra egna baser till USA och har inga förbehåll för kärnvapen.

Under natten till onsdagen skrev USA:s och Sveriges försvarsministrar under ett nytt försvarsavtal mellan länderna. Om avtalet ratificeras kommer det ge USA rätt att bland annat placera ut militär personal i Sverige, genomföra övningar, och förvara amerikanskt försvarsmateriel på svenskt territorium. Trots att det i nuläget inte finns ett explicit förbud inskrivet mot att förvara kärnvapen här, menar försvarsminister Pål Jonson (M) att det inte skulle kunna bli tal om något sådant.

– Nej, den svenska positionen är välkänd. Vi ser inga behov eller skäl att ha kärnvapen på vårt territorium, och det har också USA sagt att man respekterar, säger han.

Svenska freds- och skiljedomsföreningen är starkt kritisk till avtalet.

– Det handlar ju om svenskt territorium. Att öppna upp för en främmande makt, för USA, att få rätten till våra militärbaser – 17 stycken. Det är en otrolig omläggning av svensk säkerhetspolitik som svenska folket inte känner till, eller vet vad det kommer innebära, säger föreningens ordförande och talesperson, Kerstin Bergeå.

Svenska folket har inte godkänt avtalet

Bergeå menar att medan diskussioner och beslut har tagits i riksdagen om ett svenskt Natomedlemskap, så har regeringens beslut om detta försvarsavtal tagits helt utan det svenska folkets godkännande.

– Det har inte pratats någonting om att ingå i ett djupgående militärt avtal med USA. Det är något som skett helt under radarn för oss vanliga medborgare. Vi är oroliga att Sverige blir ännu större del av en kärnvapenupprustning i världen och att svenska folket inte har fått komma till tals.

Hör mer om Svenska freds kritik – och varför man tror att avtalet är fel väg att gå – i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.